dimarts, 2 de maig del 2017

Mallà del Llop per la canal

Distància: 11,52 km Wikiloc
Desnivell positiu acumulat: 766m Wikiloc
Desnivell negatiu acumulat: 766m Wikiloc
Dificultat: Mitjana-alta
Participants: 13 membres i simpatizants del CCM
Duració: 4:29h (inclós parades i esmorzar)

Duració: 3:20 h (en moviment)


Diumenge, 30 d'abril, hui anem a fer la ruta des de Famorca a la Mallà de Llop.

El massís de la Serrella, és un dels sistemes orogràfics més espectaculars de l'àrea septentrional de la província d'Alacant - la seua orografia estableix la línia divisòria entre la Marina baixa i la Marina alta, separant les valls de Guadalest i de Zeta. Emmarcat per les serres d'Almudaina (1017) i Alfaro (1166) pel nord i la Xortá (1218) com a prolongació per l'est i el complex massís d'Aitana (1558) pel sud. Amb una longitud d'uns 15 quilòmetres té tres representatives cims en espais ben diferenciats. En el sector est, el mes septentrional, la Mallada del Llop (1361), a la zona central, al Pla de la Casa (1387), a la banda oest, el mes meridional, el Recingle Alt (1359). L'erosió pluviomètrica, té un paper molt important en la fisonomia de la serra, amb modelats càrstics espectaculars, grans agulles "frares", extensos codolars, arcs, coves i avencs. Els seus nombrosos barrancs drenen en tres vessants.
Eixim puntualment i com de costum des del mercat per dirigirnos en cotxe fins a Famorca, localitat i municipi a la comarca del comtat de Cocentaina, té 62 habitants censats. Comencem el nostre ascens entre horts d'oliveres abancalats - des del primer moment, davant nostre, podem admirar la majestuositat del vessant septentrional de la muntanya - vam començar el camí de la rabosa, després de caminar uns 400 metres ens eixim per la dreta, punt d'anada i tornada. A partir d'ací per una sinuosa senda, amb nombroses revoltes, haurem de superar un desnivell de 360 metres sense treva. Després d'haver creuat el barranc de L'Era, i haver deixat enrere un seguit de cridaneres casetes, de la conducció d'aigües, des de la font del noguer a la localitat de Famorca. Durant la pujada, enfront de la serra d'Alfaro, anirem veient, a la vall de Zeta, les localitats de, Famorca, Fageca i Quatretondeta. Deixem enrere, el "Sester", abric per al bestiar, entrant en una "campiza", un agradable i abrigat altiplà, on es troba la Font del noguer, la cova avenc de Famorca i el pou de neu. Des d'ací podem vore ben definits tots els senders. Ens dirigim cap al ponent, el sender es fa incòmode per els argelagues, fins arribar al coll oest, mirador al Pla de la casa espectacular! per la dreta el "morret de la terra nova" (1296) - per l'esquerra cap al Regall (1319) lloma de la Serrella - caminant cap a l'est, per la carena de la serra, molt propers als tallats, creuant una gran pedrera, per un vertiginós "sedo", sempre avall Famorca - mirador - vista sobre la badia d'Altea i la Serra Grossa, a l'massís d'Aitana i els pobles de la vall de Guadalest. 
Arribem a la Mallá del Llop, vèrtex geodèsic (1361). Ací la panoràmica és total - Pel Nord, les Serra d'Alfaro, de la Carrasca, el Mar, la Safor, el Monduver, Penyagolosa, Montgó, de l'Ferrer, Oltà, Bèrnia, Penya Catell i la Xortá - La badia d'Altea, Serra Gelada, Massís d'Aitana, Serrella - A baix el Pantà i els pobles de la Vall. Amb rumb Nord-est, ens dirigim cap a un munt de pedres, des d'on busquem el millor camí per baixar a la Canal.
Ja estem en el Barranc de la canal. Meravellats per tan espectacular lloc, entre Els Aspres de Famorca, serrades crestes calcàries i cingles, per ambdós costats - Molt aviat ens adonem de la "vessament" inici del Barranc de la Canal de les Coves, Passem per la Font de la Canal. Continuem gaudint del nostre trànsit per la Canal i de les espectaculars vistes, fins que ja quasi avall ens trobem de front una sèrie de fites - Els de la dreta marquen el camí al Pantà, seguint el curs del Barranc de les Coves. Nosaltres seguirem els alineades fites, de l'esquerra, remuntant per este costat uns 500 metres, que ens portarà al coll nord-est, on vam canviar el vessant. A baix Castell de Castells, al lluny darrere les muntanyes, el golf de València. A partir d'este punt, pel bé definit sender de la Rabosa, es descendeix amb suavitat pel vessant nord de la muntanya,  baix la carretera CV - 720 i davant sempre la Serra d'Alfaro, entre escassa arbreda, passem un petit runar, passem per la capçalera del barranc de Olvis i la zona de les Mallaes, fins a desembocar en els bancals d'Oliveres - Camí de la Rabosa, punt d'anada i tornada, i Famorca,  finalitzant a la terrassa del Bar.














Fotos:Antonio Bernabeu


Powered by Wikiloc

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada