diumenge, 27 de novembre del 2016

Senda del Capurutxo

Distància: 14,98 km Wikiloc
Desnivell acumulat: 526 m Wikiloc
Dificultat: Mitjana
Participants: 16 membres del CCM
Duració: 4:34 h


Diumenge, 27 de novembre, en un matí ennuvolat i amb molta boira, amb una humitat del 98%, de manera que la visibilitat era gairebé nul·la. (ja ho deia ma mare, "sempre plou quan no hi ha escola") , com és habitual, eixim del mercat i ens dirigim en cotxe fins la Font de la Figuera, disposats a fer encara que ploga la Senda del Capurutxo.
El Capurutxo és un relleu aïllat i separat de la Serra de Silla pel barranc del Puig. Té una forma cònica peculiar que li ha fet mereixedor del nom que rep. Té una orientació Sud-oest - Nord-est, i als seus peus, a la part més nord-oriental, s'estén la població de la Font de la Figuera.
La ruta comença a l'àrea recreativa "Basseta Pijirri", paratge conegut com Font de Sant Joan, als peus del tossal on s'alça l'ermita de Santa Bàrbara. Comencem caminant cap al Capurutxo i el primer que fem és vorejar les actuals obres de la línia d'Alta Velocitat Madrid - Castella-la Manxa - Comunitat Valenciana - Regió de Múrcia a la eixida d'un xicotet túnel. A l'encreuament dels camins girem cap a l'esquerra.
Al principi la senda transcorre al costat del pinar a l'esquerra i camps de secà a la dreta, però aviat s'endinsa en una espessa pineda. Hi ha certa pendent per la qual cosa la pujada és ràpida i inconfusible, ja que la senda es troba en perfectes condicions pel continu trànsit de senderistes. En este tram podem veure com l'ombria ha donat lloc al desenvolupament d'una vegetació més humida i verda.  Este és el tram més exigent de la ruta, fins a l'encreuament del camí que ve de Sant Domingo, i continuem per l'esquerra endinsant-nos en la microreserva del Capurutxo,  amb una superfície d'unes 15 hectàrees en què es troben espècies com el gall de roca (Linaria cavanillesii), el palomesto (Rhamnus pumilus) o l'argelaga nana (Genista pumila) entre d'altres. En este tram la senda, amb menor pendent, transcorre al costat de la paret rocosa de la part alta del Capurutxo. En pocs minuts arribem a la pista i un xicotet replà. Ens desviarem a l'esquerra direcció a la creu del Capurutxo per la senda que en esta ocasió transcorre per la part de la solana i des d'on, si no estigués ennuvolat començaríem a tenir àmplies panoràmiques.
El Capurutxo (901 m) es troba coronat per una gran creu i esdevé un excel·lent mirador natural des del qual podriem haver contemplat (estava ennuvolat) la part més occidental de la Costera, la capçalera del Cànyoles, la part més meridional de la serra d'Enguera i la Serra Grossa si mirem cap a Llevant. Després de fer una paradeta per fer unes fots del grup i esmorzar en un resguard de les roques al costat del cim,  tornem per la senda fins al camí que enllacem anteriorment, i en comptes de continuar per ell, prenem una altra senda que ens porta suaument  fins a la base d'este peculiar relleu. Allà tenim dues opcions: tornar per la solana o bé pel Barranc de les Canyadetes; vam optar per la segona opció. La resta de la ruta fins al final es realitza per camins rurals, ben senyalitzada per pals a les cruïlles i amb algunes fites quilomètrics al llarg del recorregut. Observem la zona de cultius al costat del barranc, on podem veure com s'han degradat els vessants de la muntanya per aprofitar-los agrícolament. 

Abans de finalitzar la ruta, passem per l'ermita de Santa Bàrbara, ens fem la segona foto de grup i baixem fins al punt d'inici en el Pijirri per agafar els cotxes i tornar a Castalla.





Fotos:Antonio Bernabeu



Powered by Wikiloc

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada